Sadnice Aronije Srbija

U našim krajevima aroniju ne napadaju bolesti i štetočine. Zato se aronija i ekološka proizvodnja vežu jedno uz drugo. Jako dobro podnosi niske temperature i nije prezahtevna u pogledu kvaliteta zemljišta. Svoje prve plodove daju već dvogodišnje sadnice aronije, a na vrhuncu može da se dobije i 10 kg po žbunu.

Prodaja Sadnica Aronije u Srbiji

Sadnice Aronije

Aronija (Aronia Melanocarpa) pripada familiji ruža i najjednostavnije rečeno je - moćno voće! Potiče iz Severne Amerike, a odavno se odomaćila i u severoistočnom delu Europe. Davnih dana su američki Indijanci uživali u plodovima ovog lekovitog voća. Sušili su bobice aronije i koristili ih kao dodatak jelima (indijanska pogača). Osim plodova, sušili su listove aronije i od njih pripremali čajeve. Svoj preporod aronija doživljava nakon drugog svetskog rata, kada je u bivšem Sovjetskom Savezu priznata kao voćna vrsta.

Aronija je listopadni žbun izrazitih dekorativnih karakteristika. Bujnog je rasta, a krase ga tamnozeleni listovi koji u jesen postaju magično crveni. Cveta relativno kasno – krajem aprila, početkom maja. Iako cvetanja traje svega desetak dana, njeni beli cvetovi ostavljaju nezaboravan prizor. Plod aronije je ljubičasto-crna bobica, specifično oporog ukusa. Dozreva u augustu i dugo ostaje na biljci, pa berba aronije može da traje više od mesec dana.

Plod aronije je prava riznica vitamina i minerala. Tako se u bobici aronije nalaze vitamini A, C, B2, B6, B9, E te vrlo retki, ali jako korisni vitamin P. Tu su još i folna kiselina, beta karoten, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod i fosfor. Međutim, glavni adut je antocijanin, koji aroniju čini jednim od najjačih antioksidansa.

Plodovi Aronije

Veliki neprijatelji ljudskog tela su slobodni radikali koji mogu uzrokovati oštećenja zdravih ćelija. Oni su posledica stresnog načina života, nezdrave hrane koju jedemo i zagađenog vazduha kojeg udišemo. Nagomilavanje slobodnih radikala narušava zdravlje i stvara podlogu za brojne hronične bolesti i kancerogena oboljenja. Antioksidansi su materije koje neutrališu postojeće slobodne radikale, onemogućavaju nastavak novih i sprečavaju reakcije oksidacije. Na taj način oni štite čoveka od mnogih bolesti i usporavaju proces starenja organizma. Antioksidansi deluju tako da snižavaju razinu holesterola, štite od srčanog i moždanog udara, smanjuju rizik od nastanka raka, usporavaju napredovanje Alchajmerove bolesti, pomažu detoksikaciju kancerogenih materija, pružaju zaštitu od plućnih bolesti poput astme i bronhitisa.

Lekovita svojstva i područja primene aronije su brojna. Između ostalog, aronija:

  • Popravlja krvnu sliku i poboljšava cirkulaciju
  • Pomaže kod urinarnih infekcija
  • Pomaže kod glavobolja i migrena
  • Poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči
  • Pomaže kod upale i bolova želuca
  • Smiruje grčeve i bolove u crevima
  • Nakon černobilske nesreće se koristila za ublažavanje tegoba izazvanih zračenjem

Kontakt

Mitar Peršić

Đurđevska 147

22 308 Golubinci

Mob.: 063 823 9610

aronija@aronija.rs